Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2016

Δεδο-μένω...


Δεδομένο: 


Στοιχείο γνωστό ή αποδεκτό που αποτελεί βάση για περαιτέρω ενέργειες, κάτι που πρέπει να το έχουμε υπόψη. Αμφιταλαντευόμουν αρκετά χρόνια να αποδεχτώ το γεγονός πως υπάρχουν homo sapiens γύρω μας που αντιμετωπίζουν τον περίγυρό τους ως "δεδομένους". Δηλαδή τι πάει να πει "σ'έχω δεδομένο"; Πως μπορεί να είναι κανείς τόσο σίγουρος ότι ο διπλανός του θα είναι για πάντα παρόν; Μήπως η εσωτερική ανάγκη του καθένα να προσκολληθεί κάπου και να έχει δίπλα του έναν πιστό ακόλουθο τον κάνει να το πιστεύει αυτό;


Τα δεδομένα της φιλίας: 


Φιλίες χρόνων που πέρασαν σαράντα κύματα δυσκολιών και άλλες τόσες χαρές, γίνονται Σόδομα και Γόμορρα από μια τόσο δα λέξη που μπορεί να κάνει τον ανθρώπινο εγκέφαλο να γυρίσει ανάποδα! Όλοι (;) γνωρίζουμε πως τα απαραίτητα συστατικά για να πετύχει η συνταγή της φιλίας είναι η κατανόηση, η εμπιστοσύνη, η εχεμύθεια, η συμπαράσταση και θα προσθέσω και εγώ το "συναισθάνομαι" και την "ανοιχτομυαλιά". Την σήμερον ημέραν, καλύτερα να φτύσεις τον κόρφο σου παρά να πεις μεγάλη κουβέντα για τον φίλο σου. Δεν ξέρεις πως γυρίζει μπούμερανγκ ο τροχός και τα λούζεσαι όσα έχεις κοροϊδέψει. Και πάλι όμως, μιλώντας πάντα σε προσωπικό επίπεδο, δεν έχω να θυμάμαι ούτε μια φορά από το να εξιστορώ κάτι συγκλονιστικό της ζωής μου στις φίλες μου και να μην το έχουν δεχτεί (ή και το αντίθετο). Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν τις καθιστά δεδομένες! Τυγχάνει να πέφτουν στη λούμπα πολλοί σκεπτόμενοι πως "έλα μωρέ δεν παρεξηγείται, τόσα χρόνια φίλοι, σιγά" κτλ κτλ. Φιλαράκια μου, έχουμε μπερδέψει τα μπούτια μας! Άλλο "σε ανέχομαι", άλλο "σε αγαπάω και μένω φίλος σου". Είτε το ένα υπάρχει, είτε το άλλο, ένα είναι το αποτέλεσμα: όποιος από τους δυο μας ξεφτιλίσει την φιλία, τίποτα και καμία ανάμνηση δεν μας κρατάει μαζί. Ο φίλος σε αγαπάει για τον άνθρωπο που γνώρισε και επέλεξε για να μην κάνει ή λέει μόνος του βλακείες. Ο φίλος θα σε στηρίξει και θα τον στηρίξεις όταν υπάρχει πραγματική ανάγκη, όχι επειδή είναι δεδομένος αλλά επειδή το θέλει. Άλλωστε οι άνθρωποι μεγαλώνουν, τα χνώτα τους αλλάζουν και μπορεί να μην ταιριάζουν πια...Τα δεδομένα των σχέσεων - πρώην σχέσεων: 


<<Τα δεδομένα κάποια στιγμή γίνονται ζητούμενα>>. Αυτό το εξαίρετο moto θα μπορούσε από μόνο του να εξηγήσει όλη την παράγραφο που θέλω να παραθέσω. Ένα από τα μυστικά μιας επιτυχημένης σχέσης είναι να μην θεωρείς επ'ουδενί τον άνθρωπό σου δεδομένο. Συνήθως δεδομένες θεωρούμαστε εμείς οι γυναίκες κατά κύριο λόγο. Αγαπητοί άντρες, σας αγαπάμε επειδή το θέλουμε, σας στηρίζουμε και σας οπλίζουμε με τα καθημερινά σας όπλα - αγαθά για να αντεπεξέλθετε σε δικούς σας "πολέμους" ακριβώς για τον ίδιο λόγο. Σας συμπαραστεκόμαστε στις δυσκολίες σας και χαιρόμαστε με τις χαρές σας (σ.σ εδώ που τα λέμε χαίρεστε με πολύ χαζούς λόγους και όμως εκεί εμείς, το χαμόγελο μέχρι τα αυτιά για να μην σας αφοπλίσουμε) επειδή ΤΟ ΘΕΛΟΥΜΕ. Μην αλλάζετε τα γεγραμμένα και τα μεταποιείτε σε "γραμμένα" όμως! Γιατί όσο την γράφεις, σε σβήνει! Και όταν θα σε σβήσει ολοκληρωτικά, θα ψάχνεσαι. Θεωρείται τραγικό λάθος να πιστεύεις πως ο διπλανός σου θα σου δίνει καθημερινή επιβεβαίωση όσο εσύ δεν το εκτιμάς. Το ό,τι υπομένει κανείς είναι επειδή η αγάπη είναι ισχυρότερη από την φυγή. Όταν όμως θα μπει ο εγωισμός μπροστά, καμία αγάπη δεν υπομένει. Γίνεται σιωπή και κανείς δεν αναγκάζεται να υπομένει και να δέχεται. Στάχτη και μπούρμπερη σε όλα. <<Και πριν πονούσα και τώρα θα πονάω, καμία η αλλαγή>>. Τόσο απλά τα πράγματα.

Overdose αγάπης μπορείς να πάθεις και να δώσεις. Προστασίας, ασφάλειας, κατανόησης, συμβουλής, αγκαλιάς. Δώσε και πάρε. Μην θεωρείς ότι όλοι γύρω σου είναι δεδομένοι όμως. Θα σου χτυπήσει την πόρτα η μοναξιά και έτσι, ηθελημένα και μη θα της ανοίξεις. Βάλε σε μια ζυγαριά το τι ζητάς και τι πρέπει να δώσεις και η ισορροπία και των δύο θα φέρει το αποτέλεσμα που έχει ο καθένας μας ανάγκη.

#αγάπη #παντού

(το άρθρο "Δεδο-μένω..." δημοσιεύτηκε τον Οκτώβρη του 2015 από το AridaiaNews.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου