Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016

Κακές συνήθειες



<<Ένα πρόβλημα σε αυτόν τον κόσμο είναι ότι είναι πολύ πιο εύκολο να παρατήσεις τις καλές συνήθειες παρά τις κακές>>, Σόμερσετ Μωμ (Βρετανός συγγραφέας).

Κακές συνήθειες είναι όλες εκείνες οι συνήθειες που απέκτησε ο άνθρωπος μετά από εσωτερική αδυναμία και ήττα της μάχης του "θέλω" και του "πρέπει". Υπάρχουν πολλά είδη κακών συνηθειών που μας προσδίδουν ικανοποίηση, αυταρχισμό, έλξη προς το απαγορευμένο, οφθαλμαπάτη και προσωρινή ευτυχία. Μεταφράζουμε το κακό σε δήθεν καλό και πορευόμαστε με αυτό επειδή έτσι μας βολεύει για να δικαιολογήσουμε τον εαυτό μας.


Κακή συνήθεια είναι το τσιγάρο. Ξέρεις ότι θα σε στείλει στον τάφο αλλά το καπνίζεις. Ξυπνάς το πρωί και η πρώτη σκέψη είναι η ζεστή κούπα του καφέ που συνοδεύεται σχεδόν πάντα από το τασάκι. Εκείνο το πρώτο τσιγάρο της ημέρας που με δύο ρουφηξιές ο καπνιστής νιώθει ολοκληρωμένος για να ξεκινήσει η μέρα του. Η καλύτερη παρέα του, μια μικρή τόση δα απόλαυση που οι μη καπνιστές κοροιδεύουν (και με το δίκιο τους). Εδώ λοιπόν ταιριάζει η φράση του Μωμ που για χατήρι του τσιγάρου παρατάς γυμναστική, υγιεινή ζωή, καθαρά πνευμόνια!

Κακή συνήθεια είναι το φαγητό. Αναστενάζουν οι ντουλάπες, τα ρούχα, τα κρεβάτια, οι ζυγαριές. Ένα βήμα πριν αρχίσεις να ζυγίζεσαι σε πλάστιγγα. Όπου γλυκό και σοκολάτα, όπου πίτσα και γύρο εσύ από πίσω σαν αχόρταγο ζώο έτοιμο να τα κατασπαράξει. Ξεχασμένες διατροφικές συνήθειες, ξεχασμένα ρούχα, ξεχασμένος και εσύ από τον Θεό μπροστά σε ένα ψυγείο στις τρεις τα χαράματα.

Κακές συνήθειες είναι να μιλάς σε έντονο τόνο, να κουνάς νευρικά τα πόδια, να σερφάρεις πολλές ώρες στο ίντερνετ, να θυμώνεις, να λερώνεσαι, να ονειροπολείς, να βρίζεις.

ΣΤΟΠ! Όλα αυτά είναι όντως κακές συνήθειες που ξεκινάνε όλες μα όλες από τον ανθρώπινο εσωτερικό μας κόσμο. Πάψτε πια όλοι να γίνεστε τόσο ενοχλητικοί σαν εμάς που τα κάνουμε. Και αν όλα αυτά σας φαίνονται τόσο απωθητικά για έναν άνθρωπο, υπάρχει μια συγκεκριμένη κακή συνήθεια που είναι η πιο σοβαρή όλων όσων προ ειπώθηκαν.

<<Στους ανθρώπους δίνουνε και μια δεύτερη ευκαιρία. Άντε και μια τρίτη σου λέω εγώ, χαριστική. Από εκεί και πέρα μανάρι μου, είναι πρέζα!>> Αλκυόνη Παπαδάκη. 

Αυτή είναι η χειρότερη συνήθεια. Το να δίνεις ευκαιρίες σε ανθρώπους. Να τον συγχωρέσεις τον καημένο τον ανθρωπάκο γιατί έσφαλε και είσαι άνθρωπος και μπορεί να σφάλεις και εσύ. Να τον συγχωρέσεις που σου μίλησε απότομα ή σε προσέβαλλε. Μία, δύο, τρεις ... δέκα! Όταν θα ξεχειλίσει το ποτήρι και εσύ θα συνεχίζεις να συγχωρείς είσαι άξιος της μοίρας σου. Σταματά μέχρι και ο ίδιος σου ο εαυτός να ασχολείται με εσένα. Καλά σου κάνει! Δεν έχει κανένας το δικαίωμα να εισβάλλει με σπαθί στην ψυχή σου και να στην χαράζει. Δεν έχει κανένας το δικαίωμα να κάνει τα νεύρα σου δαντέλες. Είναι αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός να πράττει όπως εκείνος επιθυμεί. Βλέπω τελευταία πως πιο εύκολα βάζουν ταμπέλες σε ανθρώπους οι θύτες παρά αναγνωρίζουν το μερτικό του λάθους στον εαυτό τους. "Εγωιστής, κυκλοθυμικός, ανώριμος, γεμάτος έπαρση, ανήθικος άνθρωπος" ... Βαστάτε λίγο όλοι εσείς. Αν νομίζετε πως έχετε έρθει στον κόσμο για να τον σώσετε, απλά νομίζετε! Εσείς αποτελείτε την προσωποποίηση της κακής συνήθειας παρά εμείς που την έχουμε.

<<Για κοίτα ρε... Για κοίτα κάτι αναμάρτητοι που συνωστίζονται για να λιθοβολήσουν πρώτοι>> Αλκυόνη Παπαδάκη. 

Πρέπει να μάθουν λοιπόν αυτοί που λιθοβολούν κάποιον για τις κακές του συνήθειες, πως και εκείνοι τείνουν να το κάνουν κακή συνήθεια του εαυτού τους το να δείχνουν με το δάχτυλο. Ποιος είναι ο πιο ένοχος από τις δύο αντίθετες πλευρές; Αυτός που κάνει κακό στον εαυτό του ή εκείνος που ζει εις βάρος του απέναντι; Η χρονιά άλλαξε, οι καιροί αλλάζουν, οι άνθρωποι παραμένουν ίδιοι όμως και τελικά αυτό είναι που πληγώνει περισσότερο. Γέμισε ο ντουνιάς με φιλόσοφους και προφεσόρες που το κήρυγμα πάει σύννεφο έτσι απλά για να καλύψουν την δική τους ανηθικότητα και ενοχή. Ακονίζουν πολύ όμορφα και περίτεχνα τις λέξεις και στις καρφώνουν στην πλάτη καλυμμένοι πίσω από την πρόταση "αν σε πείραξε συγνώμη". Και έτσι κάποια στιγμή, οι κακές συνήθειες κόβονται μαχαίρι. Τόσο απλά και χωρίς κανέναν απολύτως ενδοιασμό.

<<Μα ό,τι μας δένει στα παλιά 
είναι οι κακές συνήθειες 
το νιώθω τώρα καθαρά 
πως είναι αργά γι' αλήθειες>> 

(το άρθρο ¨Κακές συνήθειες¨ δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο του 2015 από το AridaiaNews.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου